sobota, 26. junij 2010

Proslava kot politični shod

Dolgo sem čakal, preden sem se lotil teh vrstic. Morda gre za psihološko tlačenje jeze, ali samo za prezir. Razmišljam o četrtkovem dogajanju na trgu Republike v Ljubljani. Proslava pred dnevom državnosti je bila - po mojem mnenju - neokusna, neprimerna in žaljiva.

Očitno je, da vsakoletne tovrstne proslave imajo samo en namen: povzročati slabo voljo in razdvajati državljane. Dober začetek je bil že govor podpredsednika DZ na slavnostni seji parlamenta. Spet staro (že slišano) stokanje in godrnjanje.

Dogajanje na odru na trgu pa je bilo nadaljevanje neke slovesnosti, ki ni bila prav nič slovesna. Šlo je za odkrito norčevanje iz javnega RTV zavoda in izrazito sporočilo političnega programa. Na eni strani smo lahko gledali posmeh nad nacionalnimi simboli in posmeh nad celotno politiko, na drugi strani pa zdravljenje osebnih travm posameznih "umetnikov" in kulturnikov.

Vsako leto je kulturni program na tej proslavi nek podpovprečni in ceneni postmodernistični kič, ki išče pozornost občinstva v ekscesih. Na kratko: nihče ni nikoli razumel tistih visokih kulturnih umotvorov nekaterih dekadentnih umetnikov. Letos je bila na odru strankarska burleska, ki je poslala javnosti več sporočil. In težko bi jih spregledali ali preslišali.

Kakšna naj bo, torej, kulturna proslava pred nacionalnim praznikom? Recimo, da če smo že tako miroljubni in se želimo izogniti vojaški paradi in preleletu letal, potem postavimo na oder obraze in kulturne dosežke našega naroda v minulem letu. Ali imamo (sploh) kaj pokazati?

Težko si predstavljam Francoze, Italijane, Srbe ali kak drug narod, ki ima močno nacionalno zavest, da bi za svoj največji državni praznik ponudil neko kulturno dramo ali shizofreno (ne)kulturno predstavo. Da, šlo je za čisto kulturno shizofrenijo, saj je ministrstvo odgovorno za kulturo negiralo samo sebe. Osrednji državni praznik je bil izkoriščen za propagando, kakršno je ne premorejo niti največje diktature. In če kdo od sodelujočih na proslavi misli, da so s sporočilom zadali komu kak hud udarec, si lahko oddahnejo, saj ga niso.

Dragi moji, Slovenci smo sami sebi zadali udarec. Dali smo odličen avtogol. S tem, ko ne znamo ceniti praznikov, ko izkoriščamo vse priložnosti za politično obračunavanje, ko imamo narodno zavest za predmet posmeha in ko tresemo slabo voljo tudi pred prazniki, smo akterji negativne kampanje naši Sloveniji. Upam, da se kdo od politikov zaveda, da sporočila ki jih pošiljamo "znotraj" države, so opažena tudi navzven. Tuji diplomati pri nas niso samo neki porabniki koktajlov, ampak dosledno opazujejo življenje v državi. In o njem poročajo naprej.

Ko bomo privzeli obnašanje zrele države, bomo tudi kot družba dozoreli za pomembne odločitve. Do takrat pa nam ne ostane nič drugega, kot da postopamo na mestu, si polnimo časopise z umetno ustvarjenimi aferami in stokamo, kako nam je hudo. Saj drugega si itak ne zaslužimo, ker vse kar dobimo, hitro zapravimo in uničimo. Celo državo!

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Hm......... Na to, da ni tukaj še nobenega komentarja.
No, sama teh raznoraznih proslav že kar nekaj časa ne spremljam. Saj so več ali manj eno samo skropucalo. Nek na hitro skup zmetan scenarij. Po okusu... Ja koga pa?! Državljanov očitno ne!

Anonimni pravi ...

Etična pravila, ki so bila postavljena, ne morejo več kontrolirati samovolje in moči. Soočamo se z etično krizo postmodernizma. Vrednote kot takšne ne obstajajo, ampak so stvar interpretacije nekega časa in prostora, katerega delovanje določajo privilegirane skupine, ki niso dorasle situaciji in potrebam naroda, lahko bi jim očitali, da so nosilke votlosti in puhlosti ter razosebljene miselnosti.

Prepuščeni smo liberalizmu, ki se prepušča samovolji in absolutni svobodi brez odgovornosti in etične avtonomije. Zato tudi proslava za dan državnosti takšna, kot je podoba našega kulturnega ministrstva. Sprwenevedava in prazna, brez pravega sporočila.

Anonimni pravi ...

Ma ja, normalno je da se za državni praznik pokaže kaj iz repertoarja visoke kulture. Kar ne zna uprizoriti vsak povprečnež...
Mi smo pokazali "nenadkriljevega"
afno gunceljna Zrneca stvaritev...
Saj ne rečem, da to zna kot on vsak, samo v kontekstu državnosti mi to ne gre skupaj. Morda so nam dali predstavo kot si jo državljani zaslužimo - predstavo za opice, ki jim je višek kulture "naša mala klinika" ali "a si tut ti not padu". Vsekakor čisti komercializem, ki je postal sodobni malik družbe: "Država to je tak en velik shopping center"...
Kaj pa naj gledajo brezposelni in neprilagojeni iskalci kvalitete?

Aljoša pravi ...

@ Anonimni 1: Zelo verjetno je, da če bi k pripravi teh scenarije "spustili" še koga od navadnih smrtnikov, bi bilo veliko bolj prebavljivo.
O okusih se ne pogovarjamo ... so rekli Rimljani, vendar, v tem primeru se nimamo o čem pogovarjati.

@ Anonimni 2: Ali je imel postmodernizem sploh kdaj kako etiko? Občutek imam, da je ravno v tem specifika postmoderne: odsotnost etike, zabrisane meje na vseh ravneh in odpad od "starega", ki pomeni ustaljeno. O vrednotah je spregovoril nadškof Stres v ljubljanski stolnici, ravno par ur pred proslavo. In še kako je zadel bistvo! Recimo v tem: "Vrednota je to, kar je za nas najvažnejše, največ vredno, kar najbolj cenimo. Kar imamo za vredno, da je, kar ocenjujemo kot dobro in potrebno. Vsak človek ima vrednote, vprašanje je samo, ali je tisto, kar najbolj ceni, res prava vrednota, ali pa je navidezna in kratkotrajna".

Liberalizem je, v izvornem konceptu, zelo katoliško naravnan, vendar ne v slovenskem prostoru, ki je (še vedno) zaznamovan s požrešnostjo partijske nomenklature. Tudi na ministrstvu za kulturo.

@ Anonimni 3: Prepričan sem, da četudi je človek brez dela, še ne pomeni, da je brez pameti. In ravno lik brezposelnih je služil ob sklepu kot zadnji udarec vsem.

A smo res na tako nizki točki, da si lahko privoščimo brezposelne za politično agitacijo?

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Žal ali pa k sreči proslave nisem videl, ker sem bil na Višarjah. Od tistega obmetavanja s torto na Prešernovi proslavi pa se zdi iz zapisov, da je vse na precej nizki ravni, celo nizkotno. Zrnec pa se mi smili - smejati se na njegove fore ne morem več!

Rado pravi ...

Hm.
Kdo od naju ima prav?

Meni se je, v popolnem nasprotju s tabo, zdela predstava odlična.
Tudi, če je bila na trenutke shizofrena. Tudi politična situacija v naši družbi je shizofrena. Bolj kot gromovništvo o predstavi sami, potrebujemo premislek o stanju v naši družbi.

Tu je Rodos!

Anonimni pravi ...

proslava je bil aprava umetniška stvaritev pravi performens.
Tisti ki tega ne vidijo teh stvari nikoli ne bodo videli ker so bolj navajeni na prižnca performans al pa prešern recital

Aljoša pravi ...

@ Anonimni: proslava je bila performans, ki ne sodi na tako mesto, pred osrednjim državnim praznikom. Mislim, da je odlična za na oder ali za dan po prazniku, vsekakor pa ne kot glavno kulturno dogajanje pred dnevom državnosti. Mah kake prižnice in Prešerni...koncept proslave ni pasal v kontekst praznika, zato pa res ni treba biti posebno razgledan.

Pečo pravi ...

Neki star stokrat preverjeni in preizkušen mož, poln življenjske modrosti, intelektualec, ki mu ni para mi je nekoč dejal:

"Včasih mora kakšna reč crknit, da lahko nastane nekaj novege, lepšega in boljšega".

Aljoša pravi ...

@ Pečo: upam, da nimaš v mislih pravne države.