sreda, 18. februar 2009

Prečiščeni nauk

Danes sem prebral, da se je novoimenovani linški pomožni škof odpovedal imenovanju. Tako ostaja župnik v svojem kraju in ...

... in to je prvi primer, drage obiskovalke in obiskovalci male miselne tržnice, ko se duhovnik odpove škofovskemu imenovanju zaradi medijskega pritiska! Gospodu je ime Georg Wagner in je pritegnil medijsko pozornost s svojimi zelo zanimivimi stališči. Trdi namreč, da je homoseksualnost medicinsko ozdravljiva bolezen, da je serija romanov Harry Potter satanovo delo in da so naravne katastrofe Božja kazen za človeški razvrat.

V tem duhu je dejal, da so poplave v New Orleansu kazen za razuzdanost prebivalcev in veliko število splavov. Cunami iz leta 2004 pa naj bi bil izraz Božjega besa zaradi seksualnega turizma v Aziji.

V zrak so šli bodisi veliki politiki bodisi cerkveni veljaki. Pritisk je bil zelo močen predvsem zaradi medijske podpore. Javnost je spremljala vsak korak in vsako besedo novoimenovanega dostojanstvenika. Mediji so odkrili tako rekoč njegovo kartoteko izjav ter opravili tisto delo, ki so ga opustili tisti, ki bi ga morali opraviti po službeni dolžnosti. Sodu je izbilo dno, ko je 2400 vernikov v Avstriji izstopili iz Cerkve.

Zagovorniki iz Rima so trdili, da gre za človeka, ki bo varoval čistost nauka v razkristjanjeni Evropi. Wagner se je medtem zaradi pritiskov odpovedal škofovski službi in ostaja župnik v dosednji župniji.

Priče smo moči medijskega poročanja, ki je opravilo nalogo glasnika v imenu ljudstva. Ne samo glasnika ampak tudi razsodnika in izpraševalca. Mislim, da 2400 vernikov manj ni hec. Številka je zgovorna, ker so ljudje začutili, da se vrednote izrabljajo za prazno argumentiranje. Morda bodo odgovorni v Cerkvi pri naslednih imenovanjih bolj pozorni do "čistosti nauka". V tem primeru je postal nauk tako čist, da je mejil s sterilnostjo.

5 komentarjev:

Lojze Potočnik pravi ...

Medijski pritisk v Avstriji je močan. To, d izstopi 2400 ljudi pa ni mačji kašelj. V sedanjem času "čistost nauka" zlorabiti je zelo nevarno in tvegano dejanje. Zloraba svetopisemskega nauka pa je lahko zelo hudo in se obrne proti tem kar želimo povedati. Takoj se lahko maščuje. Primer smo imeli že pred kratkim, ko je eden od Lefebrovcev govoril o holokavstu. Mediji in javno mnenje zgleda, da ima oblast nad informacijami.
Avstrijska javnost se lahko vpraša npr. o homoseksualnosti pokojnega Haiderja. V času njegovega življenja je bilo to TABU za katero se ni smelo javno govoriti. V bližini Borovelj imajo posest, ki je bila odvzeta koroški judovski družini. V njenem gozdu pa elajo Slovenski gozdarji. Javna skrivnost pa je, da je že na Dunaju v osnovnih šolah že več kot 70% otrok turškega ali balkanskega porekla in so muslimani. Muslimani dobro vedo, kaj je to družina in si ne zatiskajo oči. Avstrijska javnost oziroma mediji pa o tem molče. Sprašujem se, kdo usmerja avstrijsko javno mnenje in medije? Lepo si opisal Aljoša.

Lojze Potočnik pravi ...

Pozabil sem še na družino Jozefa Frtzla. Kje so tukaj bili avstrijski mediji? Od države je dobil celo denar za tisti bunker, kjer je skrival hčer in njune otroke. Novica pa še ta, da je žena Fritzla dobila tožbo proti avstrijskom medijem. Čudim se, da o tem molče v Avstriji. Ja pač takšna je morala v Avstriji. Groza!!!!!

Anonimni pravi ...

In prav je, da je odstopil od imenovanja. Vsaj konsistenten je!

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Mislim, da mora vsak škof skrbeti za t.i. čistost nauka. Je pa resnično problematičen človek, ki tako čudno argumentira zlo, ki se je zgodilo ljudem.

Aljoša pravi ...

Ne, to ni argumentacija zla ampak zloraba krščanstva za prazne argumente. In temu smo pogosto priče.

Ta odstop pa je v bistvu novost, ker še noben škof ni odstopil zaradi medijskega pritiska.